Gemeenteraadslid vraagt bewaking kapel van 't Vogeltje

Op 29 september 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Kerkfabrieken

Gemeenteraadslid Geert Ganne (N-VA) vraagt om de glasramen in de kapel van 't Vogeltje te bewaken. Vandalen sloegen die onlangs aan diggelen. "Onbegonnen werk", reageert Ben Desmyter, schepen voor Kerkfabrieken.

De school en het klooster van 't Vogeltje werden vorig jaar gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen. De kapel bleef overeind om in de toekomst een culturele bestemming te krijgen, maar onlangs hielden vandalen er lelijk huis. Ze sloegen de ramen in brandglas, aan de achterkant van de kapel, aan diggelen. GeertGanne (N-VA) vraagt nu om de resterende brandglasramen in

de kapel te beschermen. "De technische dienst heeft tijdelijk houten panelen op de beschadigde plaatsen aangebracht om dit Poperings erfgoed te beschermen. Kunnen de andere brandvensters niet worden afgeschermd, in afwachting van de definitieve werken?"

"Taak kerkfabriek"

Ben Desmyter (CD&V), schepen voor kerkfabrieken, wuifde het voorstel weg. "Dat is een aangelegenheid voor de kerkfabriek van Sint-Bertinus. We hebben elf kerkgebouwen. We kunnen toch onmogelijk het brandglas van al die kerken gaan beveiligen? Dit geval van vandalisme is uitzonderlijk. Momenteel is een renovatie van de kapel niet in het meerjarenplan opgenomen. In de toekomst kan dat worden herbekeken."

Ben Glorieux van N-VA reageert ontgoocheld: "De reactie van het stadsbestuur is flauw. Natuurlijk is het onmogelijk om elk brandglas van iedere kerk te beveiligen. Het gaat echter om een alleenstaande kapel, die er troosteloos bij ligt en de gebouwen ernaast net werden afgebroken. Dit nodigt uit tot vandalisme. We hopen dat de daders zich snel zullen aangeven en we zullen er bij de kerkfabriek op aandringen om de kapel te renoveren." (DCH)

In de Pers: 29/09/2016, HLN Westhoek.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is