Perikelen coalitievorming Poperinge met constructief voorstel

Op 24 oktober 2012, over deze onderwerpen: Afdelingswerking

N-VA Poperinge ontkent met klem de uitspraken van Christof Dejaegher (CD&V) dat de N-VA een mondelinge belofte gebroken heeft dat het niet met andere partijen mocht praten tijdens de coalitievorming.

De voorzitter Paul D’hondt en de lijsttrekker Martin Dewulf zijn inderdaad uitgenodigd geweest voor verkennende gesprekken met CD&V en Open VLD, de 2 grootste partijen sinds de verkiezingen van zondag ll.. De bespreking met CD&V werd beëindigd met de mededeling dat CD&V zijn ronde van verkennende gesprekken ging verder zetten. Er werden dus ook geen afspraken gemaakt tussen N-VA en CD&V om niet met andere partijen te spreken. Ook de bespreking met Open VLD werd beëindigd zonder concrete plannen of afspraken.

N-VA betreurt dat de keuze van de kiezer niet wordt gerespecteerd en dat de belangen van Poperinge en zijn inwoners de lokale partijpolitiek niet konden overstijgen. N-VA verwacht van een burgervader meer verantwoordelijkheidszin. Het was vanaf zondagavond duidelijk dat CD&V absoluut niet met Open VLD in de coalitie wou, maar Samen opnieuw aan boord wilde nemen. Ook Jurgen Vanlerberghe (Samen) krijgt een sneer van de afdeling: ‘Het getuigt van weinig politieke moed om tijdens de coalitiebesprekingen naar de pers te stappen.’

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) hekelt in een krant vorige week dat de bestuurservaring van de  kandidaten van de N-VA onbestaande is, terwijl de N-VA-lijst wel een gewezen schepen en een lijsttrekker heeft die reeds 24 jaar in de gemeenteraad zetelt. N-VA Poperinge betreurt deze minachtende houding van de burgemeester ten aanzien van het bestuur en de kandidaten. Deze minachtende houding van Christof Dejaegher (CD&V) ten aanzien van de burgers in Poperinge weerspiegelt zich in de coalitievorming waarbij de keuze van de kiezer totaal genegeerd wordt.

De kiezer krijgt reeds binnen 2 jaar de kans om een eerste maal de rekening te presenteren aan de ‘coalitie van de losers’. N-VA Poperinge neemt akte van het gegeven en maakt zich op om de komende 6 jaar stevige, maar constructieve oppositie te voeren in het belang van ALLE inwoners van Poperinge.

N-VA Poperinge komt desalniettemin met een constructief voorstel op de proppen.

‘Meerderheid kan het voorzitterschap van de gemeenteraad geven aan de oppositie’.

De afdeling stelt voor dat de meerderheidspartijen CD&V en Samen, die net een krappe meerderheid hebben in de volgende bestuursperiode het voorzitterschap van de gemeenteraad aan de oppositie geven.

‘Slechts 50,9 % van de Poperingse kiezers gaf het vertrouwen aan CD&V en Samen voor de volgende bestuursperiode. Respectievelijk 4933 kiezers bij CD&V en 1979 kiezers bij Samen hebben de huidige meerderheid het vertrouwen gegeven op een totaal van 13579 geldige stemmen. Dit is een erg krappe meerderheid. Burgemeester Dejaegher (CD&V) heeft beloofd dat in de toekomst meer zal geluisterd worden naar de verzuchtingen van de oppositie. CD&V en Samen kunnen met het geven van het voorzitterschap van de gemeenteraad aan de oppositie reeds een krachtig signaal uitsturen naar de Poperingse bevolking. Dit zal het debat in de gemeenteraad enkel maar ten goede komen. De voorbije jaren hebben te veel dezelfde politici het woord genomen in de gemeenteraad. Die nieuwe voorzitter van de gemeenteraad kan als bruggenbouwer tussen oppositie en meerderheid fungeren. We hebben respectievelijk de voorzitter van Samen en CD&V op de hoogte gebracht met onze vraag en hopen op een positief antwoord,’ besluit Ben Glorieux, bestuurslid en campagneleider van de N-VA in Poperinge tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is