Herwaarderingsplan voor het beschermde dorpsgezicht van Reningelst (Poperinge)

Op 20 februari 2013

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft het herwaarderingsplan voor het beschermde dorpsgezicht van Reningelst ‘’dorpskern en het element van de open vallei van de Grote Beek” goedgekeurd. Dankzij dit plan, opgemaakt in opdracht van de stad Poperinge, kunnen werken in functie van het herstel van de landschappelijke waardering van de dorpskern, zoals bijvoorbeeld het kappen en herplanten van bomen en hagen, in aanmerking komen voor een premie.


Onroerend Erfgoed

© Foto: Onroerend Erfgoed

Een herwaarderingsplan bevat een kadasterplan met afbakening, de beschrijving van de herwaarderingsdoelstellingen, de lijst van erfgoedkenmerken en de opsomming van de concrete maatregelen die nodig zijn voor de herwaardering van dit dorpsgezicht.

Reningelst is een klein landelijk dorp gelegen aan de rand van het heuvelland. Tijdens het ancien regime werd de dorpskern gedomineerd door een kasteel. Hoewel verwoest in 1793 is de site nog duidelijk herkenbaar in het landschap. Centraal in de dorpskern staat de Sint-Vedastuskerk met ommuurd kerkhof.

Dankzij dit herwaarderingsplan kunnen eigenaars en huurders van een pand gelegen in dit dorpsgezicht nu ook onderhoudspremies aanvragen voor het onderhoud, herstel en de herwaardering van hun karakteristieke woningen,verduidelijkt minister Bourgeois. “Bedoeling is een positieve stimulans te geven voor het goede beheer van erfgoedelementen in stads – en dorpsgezichten.”

'Met het oog op de dorpskernvernieuwing van Reningelst is het herwaarderingsplan van minister Bourgeois alvast een goede stimulans voor de betrokken bewoners om het dorp verder op te waarderen', verklaart Ben Glorieux, bestuurslid van N-VA Poperinge en sinds kort ook N-VA fractiemedewerker voor de provincie West-Vlaanderen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is